Tippek és trükkök, hogy hó végén is maradjon a pénztárcában!

Spóroljunk!

Tippek kezdőknek #2

A bevásárló lista fontossága

2016. október 05. - Példa Péter

etkezesek.jpg

Előző bejegyzésemben futólag szóba került az étkezések megtervezése. Nos, ez az egyik legjobb és legkönnyebben kivitelezhető tudatos vásárlási technika. Arról van szó, hogy vásárlás előtt előre eltervezem, mit is szeretnék az elkövetkezendő 1-2 napban enni a főétkezések során. Reggelizni, ebédelni, és vacsorázni gondolom mindenki szokott, ez három fő étkezés. Aki ennél többször szokott enni, az számoljon a további étkezésekkel is. A vásárolni valót tehát úgy tervezem meg, hogy ezekhez a főétkezésekhez minden rendelkezésre álljon. Addig nem megyek ki a boltból, amíg ezekhez nincs meg minden, mert ha valami hiányzik, és végül nem tudjuk elkészíteni a kívánt ételt, akkor kénytelenek leszünk a meglévőkből kotyvasztani valamit, felborul a rend, hogy mely alapanyagot mihez vettük. Rosszabb esetben rendelni kell ételt valahonnan, a tervezettnél drágább helyen enni, vagy éhesek maradunk... Erre pedig a legbiztosabb megoldás a bevásárló lista! Segít, hogy mindent megvegyünk ami kell, és abban is segít, hogy ne foglalkozzunk mással, ami nem kell. Nem utolsósorban nagyban lerövidíti a vásárlás idejét. Persze ehhez az is szükséges, hogy magát a listát is jól állítsuk össze.

Személy szerint én maradok a jól bevált papírcetlinél, de a modernebbeknek rendelkezésre állnak mobilapplikációk is erre a célra. A papírcetlit megírása után előfordulhat, hogy otthon felejtjük, míg a mobil mindig nálunk van. Viszont az pedig lemerülhet, úgyhogy a két megoldás körülbelül egyforma eséllyel szolgálja célunkat. Mobilapplikációból is létezik az egyszerűtől az összetettig mindenféle, ez később egy külön bejegyzést is megér azt hiszem. Addig is, például a Microsoft OneNote alkalmazása minden mobilplatformra elérhető.

A másik megoldás, ha nem vittünk bevásárló listát, hogy a boltban fejben számoljuk az étkezéseket. Minden megvan a vacsorához? Minden megvan a reggelihez? Minden megvan a holnapi ebédre? Ezeken kívül minden más élelmiszer felesleges. Lehet, hogy nincs épp otthon hagyma, vagy pékárú, vagy tej, de ha ezek egyike sem szerepelt az eltervezett étkezések összetevői közt, akkor teljesen fölösleges (még) megvenni, mert (egyelőre) fölöslegesen költenénk, az viszont előfordulhat, hogy meg is romlik, mire használnánk. Ráadásul megeshet ha össze-vissza vásárolunk, hogy szinte tele van a kosarunk/kocsink élelmiszerrel, mégis örülünk, ha egyáltalán egy főétkezéshez a megfelelő alapanyagok állnak rendelkezésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://sporoljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr597518914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása