Tippek és trükkök, hogy hó végén is maradjon a pénztárcában!

Spóroljunk!

Pontgyűjtő kártyák - megéri-e velük foglalkozni?

Tippek kezdőknek #7

2017. január 03. - Példa Péter

payment.jpg

A rövid válasz az, hogy igen. Régi de igaz, hogy sok kicsi sokra megy. De nemcsak emiatt érdemes a pontgyűjtő kártyákat használni, hanem azért is, mert használatuk ma már egyre több extra kedvezményt is nyújt a kártyabirtokosoknak. Hosszú válasznak pedig következzék egy kis összevetés néhány ismertebb fajtáról a teljesség igénye nélkül:

SuperShop kártya
Az egyik legrégebbi szereplő. A program 2000-ben indult, kártyáját mára több mint 800 üzletben fogadják el, és 2.700.000 ember használja.
Gyűjtés módja: Minden vásárlás után pontokat, ill. extra pontokat kapunk. Ennek mértéke az együttműködő partnertől és a kártyatípustól is függ. Valamint további kuponakciókra, termékkedvezményekre, egyéb nyereményjátékokra számíthatunk. Honlapjukon részletes leírás és kalkulátor segíti a szerezhető pontmennyiséget.
Pontbeváltás: Általánosságban 1 pont 1 Ft-ot ér.
Elfogadóhelyek: Spar, Interspar, OMV, Erste Bank, Burger King, Telekom, Union biztosító, Príma Energia, jegy.hu, Netpincér, BestByte, BudapestTaxi és kisebb partnerek.
Változatai: Supershop kártya, Erste SuperShop bankkártya, Erste SuperShop hitelkártya.
Összegzés: Sok helyen gyűjthető pont, és hamar összegyűlik olyan mennyiség, ami beváltásra érdemes. Blokkvégi kupont még embert nem láttam beváltani, de a termékkedvezmények azonban hasznosak. A terminálok viszont sok helyen régiek és akadozva kezelik a kártyákat, lényegesen lassabb a chip beolvasós módszer mint a "csippantós" társainál. Nagyobb akcióknál pl. dupla pontértékű beszámítás, nem mindig egyértelműek a beváltás feltételei.

ClubSmart kártya
Szintén nagyon régi hűségprogram, a Shell kutak, a McDonald's és kisebb partnerüzletek vásárlói részére.
Gyűjtés módja: a gyűjtés itt is változó, tankolás esetén az alappontok változhatnak a tankolás idejétől, mennyiségétől, és az üzemanyag fajtájától is. A McDonald's esetén is a 100 Ft/ponton felül egyes termékek esetén dupla (pl. Happy Meal menü) vagy tripla pont (McMenü Plusz) jár.
Pontbeváltás: a pontokat ez esetben konkrét termékekre illetve szolgáltatásokra lehet beváltani.
Összegzés: alapvetően nehezebb pontgyűjtés jellemzi, inkább benzinfaló tulajoknak, vagy minden nap McDonald'sban ebédelőknek ajánlott.

Tesco Clubcard
2010 óta létezik a Tesco hűségprogramja, már több mint 2.000.000 ember vesz részt benne.
Gyűjtés módja: Minden 200 forint értékű vásárlás után 1 pontot írnak jóvá a vásárló személyes számláján. Ezek után utalványokra és kuponokra is számíthatunk. Csakugyan lehetőség van különböző termékeket kedvezményesebb áron megvásárolni.
Pontbeváltás: 1 pont beváltási értéke 1 forint.
Összegzés: gyors kártyabeolvasás, praktikus kulcstartó formátum. Nincs kiterjedt partnerhálózata, picit körülményes pontbeváltás. Ha Tescoban szoktuk intézni a nagybevásárlásokat, mindenképp megéri.

DM kártya - active beauty program
Ez a program nemrégiben kisebb átalakuláson esett át. Korábban megérte használni, mert pontokért kuponfüzetet szerezhettünk, amiben akár 50%-os kuponokat is találhattunk, ami mondjuk egy 4.000 Ft-os naptej esetében elég jó üzlet volt. Most a dmApp-on keresztül egyedi kuponokat szerezhetünk be különböző mennyiségű pontokért. Előnye a korábbi megoldással szemben, hogy csak azért a kuponért fizetsz a pontjaiddal, ami tényleg kell, hátránya, hogy ha valaki korábban szinte mindet feltudta használni a kuponfüzetből, akkor neki kb. ugyanannyi kuponért összességében most valószínűleg több pontot kell kicsengetnie. Ezenfelül különböző ajándéktárgyakra is beválthatjuk pontjainkat. Mivel a kártyaleolvasás csippantós, tehát igen gyors, ezért hátrányunk semmiképp sem származik a használatából, így érdemes élni vele.

Decathlon hűségkártya
Egész gyorsan gyűjthetünk pontokat például a Decathlonnál is. 100 Ft-onként kapunk egy pontot, ha összejött 600, automatikusan kapunk egy 1.000 Ft-os kupont. Ez elég jól hangzik és az is, talán az egyik legjobb költés-jutalom arányú program, ráadásul a kupon 3 hónapig beváltható. Minden évben összejöhet egy kupon, ami mondjuk egy ingyenes kiszállítás akcióval és utolsó darabos leárazással kombinálva kijöhet, hogy 290 Ft-ért kapsz egy minőségi pólót, ingyen kiszállítva. (Egy pár ezer Ft-os póló utolsó darabjai 1.290 Ft-ra leárazva, mínusz a kuponkedvezmény által.)

Ahogy említettem, ez csak egy válogatás a legismertebbek közül, ott van még pl. a Penny Market FanGame kártyája, ahol egész más a koncepció, hisz a termékkedvezményre való használat még némileg korlátozott, viszont egy vásárló visszakaphatja a vásárlása összegét általa, vagy ott van még a többi benzinkút hűségprogramja, stb, stb.

Összességében tehát láthatjuk, hogy nem olyan vészes pár másodpercért cserébe egész jó kedvezményeket, forintra átszámolható pontösszegeket gyűjthetünk, ami hó végén igen jól tud jönni, tehát érdemes használni őket. Ráadásul már egyre több kártyát használhatunk virtuálisan is, mobiltelefonunk segítségével, tehát már az sem lehet kifogás, hogy "nem fogok ennyi kártyát magammal cipelni". Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy személyemmel olyan is előfordult, hogy 500 pontért vettem egy hűtött szendvicset, és mint később kiderült, a pont nem lett levonva, a szendvicset pedig már korábban jóízűen elfogyasztottam. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sporoljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6012081949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása