Tippek és trükkök, hogy hó végén is maradjon a pénztárcában!

Spóroljunk!

Tippek haladóknak #1

Havi költségek előre eltervezése

2016. október 13. - Példa Péter

koltseg.jpg

Az egyszerű vásárlási tippek után jöjjön egy kicsit komolyabb dolog. Jöjjön valami, ami sokat segít abban - ami e blog mottója is -, hogy hó végén is maradjon a pénztárcában. Azoknak lesz igazán hasznos, akik azt vették észre magukon, hogy a hó eleji és hó végi életszínvonaluk közt túlzóan nagy a különbség. Ugyanis ennek közvetlen oka, ha úgy indulunk neki a hónapnak, hogy nem vezettük le magunkban, mire futja az adott hónapban, és esetleg mire nem. (A mindezeket kiváltó még nagyobb okot - magyarországi fizetések - ígéretemhez híven nem boncolgatnám.) Erre egy kiváló megoldás, ha még a hónap indulása előtt ezt megtesszük írásos formában.

Mindennek legegyszerűbb és legnagyszerűbb módja, ha számítógépünkön egy fájlban eltervezzük a várható bevételeket, és a várható kiadásokat, tényleg nagyon leegyszerűsített formában. Ehhez bőven elég egy jegyzettömben szerkesztett .txt fájl.

Első sorába érdemes feltüntetni a bevételt. Második és harmadik sorában szétbontva, hogy számlánkon, és tárcánkban milyen arányban oszlik el ez az összeg. Ha van másik vagy alszámlánk némi megtakarítással, azt is érdemes feltüntetni. Ezután eggyel lejjebbi sorban pedig napról napra frissíteni, az aktuális összes pénzünk. Mutatom tehát az induláskori állapotot:

Bevétel: 120.000 Ft
-----------------------------
Számla: 90.000 Ft
Tárca: 30.000 Ft
-----------------------------
120.000 Ft

Ezután jöhetnek a várható kiadások, amit én az alábbi részletességgel szoktam feltüntetni:

30 x 300 = 9.000.- Reggeli (itt a 30 a hó napjait jelenit, értelemszerűen az aktuális hónap napjai szerint változik)
30 x 550 = 16.500.- Ebéd
30 x 650 = 19.500.- Vacsora
22.000.- Rezsi
4.000.- Telefonszámla
9.500.- BKV bérlet/Utazási költség
8.000.- Edzőtermi bérlet
5.000.- Szépségápolás, kozmetikum, drogériai termékek
5.000.- Szórakozás
10.000.- Ruházkodás: cipõ
5.000.- Megtakarítás
2.000.- Egészség, vitaminok
------------------------------------------
115.500.-

Ha szerencsénk van, a lista végösszege kevesebb, mint a bevételé. :) Ez most csak egy példa természetesen, ehhez hozzá lehet tenni, el is lehet belőle venni. Ilyen fokú részletesség szerintem elegendő, ezeken a kategóriákon belül már úgyis tudja mindenki, hogy pl. kedvenc tusfürdője és samponja mennyit tesz majd ki a szépségápoláson belül. A lista praktikussága abban rejlik, hogy folyamatosan lehet frissíteni. Mind az étkezések napjainál átírni a számot, mind úgy, hogy lehúzni a listáról, ha valamit már kifizettünk. Így jól tudjuk követni, nem szálltak-e el a költségek, vagy ha mégis, akkor egyből látjuk, hol tudunk spórolni, és mennyire szükséges. Ha nagyon nagy a baj, például kiszámolhatjuk, hogy a megmaradt pénzükből minden fontos költséget levonunk az étkezések kivételével, és ami ezután marad, azt elosztjuk a hóból hátralévő napok számával, így kapunk egy összeget, hogy ha minden így marad, mennyi maradna az étkezésekre naponta.

A folyamatos frissítést megkönnyíti, ha ezt a néhány Kb méretű fájlt egy felhőben, azaz online tárhelyen tartjuk, ahol egyből tudjuk szerkeszteni is, és elég csak rámenteni a lista frissítése után. Így több gépről és okostelefonról is elérhetjük listánkat. Erre egy Microsoft OneDrive fiók tökéletesen alkalmas, mely elérhető böngészőből és minden mobil platformon alkalmazás formájában is.

A bejegyzés trackback címe:

https://sporoljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9511803307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OlivRob 2019.09.23. 18:38:23

+1 haladó tipp lehet még az online akciós újságok böngészése is, nekem megpórolt valamennyit a hó végére. A www.kimbino.hu-n szoktam nézegetni ezeket, sőt még az app-ot is le lehet tölteni az okostelódra :)

OlivRob 2019.09.23. 18:56:34

Ami még segít a spórolásban, az az online akciós újságot átnézése vásárlás előtt. Az appot is rátöltöttem a telefonomra a www.kimbino.hu -ról és szuperül működik.Ezzel sikerült valamennyit spórolnom minden hónapban.
süti beállítások módosítása