Tippek és trükkök, hogy hó végén is maradjon a pénztárcában!

Spóroljunk!

Tippek kezdőknek #3

A kidobott ételekről

2016. október 07. - Példa Péter

 banana_1.jpg

Egy több szempontból is fontos téma a kidobott étel mennyisége. Ha betartjuk például az előző posztban szereplő vásárlási stratégiát, akkor ez a mennyiség sosem lesz jelentős. Mégis ügyeljünk rá, hogy minél kevesebb étel landoljon a kukába nemcsak anyagi, hanem etikai okokból is. Az első okot azt hiszem nem kell ragozni, de talán a másodikat se. És itt most nem arra gondolok, hogy a szülők belénk nevelték, hogy azért kell mindent megenni, mert Afrikában éheznek, hisz sokan ezt már gyerekfejjel is értetlenkedve fogadták, miért lesz az ott élőknek jobb, ha megesszük a maradék spenótot is. (Amúgy sem a megmaradt két falattal van baj, hanem ha teljes alapanyagok, vagy (fél)kész ételek végzik a kukába). Persze nyilván a pazarlás valahol már csak ezért is elítélendő, de a pazarlás miatt a megnövekedett termelés is nyilván nagyobb terhet ró a környezetre. Egyébként manapság - főleg külföldön - már vannak bizonyos helyek, ahol leadhatjuk a fölöslegessé vált élelmiszereket a szegényebbek számára, vagy újra áruba bocsájthatjuk normál közértre hajazó körülmények között, vagy akár mobilalkalmazás segítségével. Továbbá szintén friss hír, hogy egyre több országban gyakorolnak nyomást az áruházláncokra is, hogy csökkentség a kidobott élelmiszer mennyiségét, vagy akár teljesen szüntessék meg a pazarló gyakorlatot.

Alább tehát néhány tanács, hogy sikeresen menedzseljük az ételek kezelését:
- Már a boltban nézzük meg a szavatossági időt. Ha túl közeli, és nem biztos, hogy azonnal elfogyasztanánk vagy feldolgoznánk, akkor kutakodjunk a polcon későbbi lejáratú után. Persze az az etikus magatartás, hogy ha viszont biztosan tudjuk, hogy egyből vagy nagyon hamar elfogyasztjuk, akkor nem a tovább fogyasztható darabot vesszük le a polcról.
- Otthon is figyeljünk erre: ha van pl. több tejfölünk is a hűtőben, de eltérő szavatossági idővel, akkor mindig válasszuk a leghamarabb felhasználandót.
- Időnként ellenőrizzük a hűtő tartalmát. Ha abba a 99%-ba vagyunk, akinek nincs "okos hűtője" otthon, amely figyelmeztet, ha valamely termék hamarosan lejár, akkor bizony magunknak kell ezeket a termékeket kiszűrni, és még időben felhasználni.
- Azonban némely termék a lejárat után is fogyasztható, pl. joghurt, tejföl, tojás még biztos, hogy másnap is jó.
- Amikor a gyümölcslevet, üdítőt, tejet a hűtőbe tesszük, a kupak visszazárása előtt egy kicsit nyomjuk be a doboz oldalát, ezzel némi levegőt kiszorítva a termék tovább marad friss.

A bejegyzés trackback címe:

https://sporoljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr347671118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása