Tippek és trükkök, hogy hó végén is maradjon a pénztárcában!

Hogyan sportoljunk 0 Ft-ból?

Tippek kezdőknek #8

2017. február 06. - Példa Péter

kondipark.jpg

Bizonyára sokan már nekiláttak újévi fogadalmaik megvalósításának, és annak rendje és módja szerint megvásárolták fittnesz-bérletüket, és lelkesen vagy kevésbé lelkesen de végzik a különböző gyakorlatokat egy sportosabb testalkat reményében. Ugyanakkor biztos vannak még olyanok, akik vonakodtak ennek hozzákezdeni. Ennek egyik oka az lehet, hogy a fitnesz-bérletek egyszerűen drágák. Nos, nekik van egy jó hírem: lehetnek fittebbek 0 Ft-ból is.
Lássuk is, hogyan:

1. A futás
A sportolás talán legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja a futás. Szinte nem kell hozzá semmi, csak a két lábad, és irány bármelyik park, patak part, futókör, bármi. Persze sokan most biztos közbeszólnának, hogy na de hát a cipő! Egy jó futócipő az milyen drága! És valóban, egy profi futócipő nagyon drága. De ha a suliban senki nem csinált ebből nagy ügyet, futni pedig mégis kellett testnevelés órán, akkor most is megteszi az alkalmankénti futáshoz bármilyen edzőcipő a gardróbból. Ha pedig az időjárás miatt aggódsz, jobb ha tudod, a rendszeres testmozgás segít a kemény hidegek elviselésében is.

2. Az otthon végzett gyakorlatok
Mivel ezt a bejegyzést is olvasod valahogy, feltételezem, hogy van internet hozzáférésed, és ezzel máris megnyílt a lehetőség felfedezni a talajgyakorlatok sokaságát mondjuk a Youtube segítségével, de számtalan cikk és weboldal született már a témában. A legtöbb gyakorlathoz nem is szükséges semmilyen olyan kiegészítő, ami már ne lenne jó eséllyel a birtokunkban. Például pusztán egy szőnyeg (és akár egy ágy) segítségével legalább egy tucat féle hasizom gyakorlatot tudunk elvégezni.

3. A szabadtéri kondiparkok
Manapság, mikor minden újépítésű vagy felújított játszótér és park mellé szabadtéri kondiparkot is létesítenek, az erősítésre sem lehet kifogás. Budapesten gombamód szaporodnak, de vidéken is egyre több helyen találunk az egyszerűbbektől az egész komplex parkokig. Ha tudsz jó helyeket a városodban, nyugodtan írd meg kommentben!

4. A Jessica Day módszer
A fenti szereplő a New Girl című sorozatban fejtette ki saját megoldását a problémára: egyes fitnesz-termekben az első alkalom ingyenes, így ezt kihasználva teremről-teremre járva meg lehet úszni a teremben való edzést 0 Ft-ból! Persze ez egy amerikai nagyvárosban egyszerűbben kivitelezhető, míg nálunk még a fővárosban is elég hamar végére érnénk az ilyen akcióval rendelkező termeknek, úgyhogy ezt ne vegyétek komolyan!

Szóval viccet félretéve, az első három módszer egész biztosan alkalmas rá, hogy akár 0 Ft-ból fittek legyünk, csak elszántság kérdése. Személyesen is szoktam látni egy fiatalembert, aki heti többször egy parkolóban a betonon(!) edz, egy-két, a lakásból kivitt sámli/szék segítségével. Úgyhogy nincs több kifogás!

Pontgyűjtő kártyák - megéri-e velük foglalkozni?

Tippek kezdőknek #7

payment.jpg

A rövid válasz az, hogy igen. Régi de igaz, hogy sok kicsi sokra megy. De nemcsak emiatt érdemes a pontgyűjtő kártyákat használni, hanem azért is, mert használatuk ma már egyre több extra kedvezményt is nyújt a kártyabirtokosoknak. Hosszú válasznak pedig következzék egy kis összevetés néhány ismertebb fajtáról a teljesség igénye nélkül:

SuperShop kártya
Az egyik legrégebbi szereplő. A program 2000-ben indult, kártyáját mára több mint 800 üzletben fogadják el, és 2.700.000 ember használja.
Gyűjtés módja: Minden vásárlás után pontokat, ill. extra pontokat kapunk. Ennek mértéke az együttműködő partnertől és a kártyatípustól is függ. Valamint további kuponakciókra, termékkedvezményekre, egyéb nyereményjátékokra számíthatunk. Honlapjukon részletes leírás és kalkulátor segíti a szerezhető pontmennyiséget.
Pontbeváltás: Általánosságban 1 pont 1 Ft-ot ér.
Elfogadóhelyek: Spar, Interspar, OMV, Erste Bank, Burger King, Telekom, Union biztosító, Príma Energia, jegy.hu, Netpincér, BestByte, BudapestTaxi és kisebb partnerek.
Változatai: Supershop kártya, Erste SuperShop bankkártya, Erste SuperShop hitelkártya.
Összegzés: Sok helyen gyűjthető pont, és hamar összegyűlik olyan mennyiség, ami beváltásra érdemes. Blokkvégi kupont még embert nem láttam beváltani, de a termékkedvezmények azonban hasznosak. A terminálok viszont sok helyen régiek és akadozva kezelik a kártyákat, lényegesen lassabb a chip beolvasós módszer mint a "csippantós" társainál. Nagyobb akcióknál pl. dupla pontértékű beszámítás, nem mindig egyértelműek a beváltás feltételei.

ClubSmart kártya
Szintén nagyon régi hűségprogram, a Shell kutak, a McDonald's és kisebb partnerüzletek vásárlói részére.
Gyűjtés módja: a gyűjtés itt is változó, tankolás esetén az alappontok változhatnak a tankolás idejétől, mennyiségétől, és az üzemanyag fajtájától is. A McDonald's esetén is a 100 Ft/ponton felül egyes termékek esetén dupla (pl. Happy Meal menü) vagy tripla pont (McMenü Plusz) jár.
Pontbeváltás: a pontokat ez esetben konkrét termékekre illetve szolgáltatásokra lehet beváltani.
Összegzés: alapvetően nehezebb pontgyűjtés jellemzi, inkább benzinfaló tulajoknak, vagy minden nap McDonald'sban ebédelőknek ajánlott.

Tesco Clubcard
2010 óta létezik a Tesco hűségprogramja, már több mint 2.000.000 ember vesz részt benne.
Gyűjtés módja: Minden 200 forint értékű vásárlás után 1 pontot írnak jóvá a vásárló személyes számláján. Ezek után utalványokra és kuponokra is számíthatunk. Csakugyan lehetőség van különböző termékeket kedvezményesebb áron megvásárolni.
Pontbeváltás: 1 pont beváltási értéke 1 forint.
Összegzés: gyors kártyabeolvasás, praktikus kulcstartó formátum. Nincs kiterjedt partnerhálózata, picit körülményes pontbeváltás. Ha Tescoban szoktuk intézni a nagybevásárlásokat, mindenképp megéri.

DM kártya - active beauty program
Ez a program nemrégiben kisebb átalakuláson esett át. Korábban megérte használni, mert pontokért kuponfüzetet szerezhettünk, amiben akár 50%-os kuponokat is találhattunk, ami mondjuk egy 4.000 Ft-os naptej esetében elég jó üzlet volt. Most a dmApp-on keresztül egyedi kuponokat szerezhetünk be különböző mennyiségű pontokért. Előnye a korábbi megoldással szemben, hogy csak azért a kuponért fizetsz a pontjaiddal, ami tényleg kell, hátránya, hogy ha valaki korábban szinte mindet feltudta használni a kuponfüzetből, akkor neki kb. ugyanannyi kuponért összességében most valószínűleg több pontot kell kicsengetnie. Ezenfelül különböző ajándéktárgyakra is beválthatjuk pontjainkat. Mivel a kártyaleolvasás csippantós, tehát igen gyors, ezért hátrányunk semmiképp sem származik a használatából, így érdemes élni vele.

Decathlon hűségkártya
Egész gyorsan gyűjthetünk pontokat például a Decathlonnál is. 100 Ft-onként kapunk egy pontot, ha összejött 600, automatikusan kapunk egy 1.000 Ft-os kupont. Ez elég jól hangzik és az is, talán az egyik legjobb költés-jutalom arányú program, ráadásul a kupon 3 hónapig beváltható. Minden évben összejöhet egy kupon, ami mondjuk egy ingyenes kiszállítás akcióval és utolsó darabos leárazással kombinálva kijöhet, hogy 290 Ft-ért kapsz egy minőségi pólót, ingyen kiszállítva. (Egy pár ezer Ft-os póló utolsó darabjai 1.290 Ft-ra leárazva, mínusz a kuponkedvezmény által.)

Ahogy említettem, ez csak egy válogatás a legismertebbek közül, ott van még pl. a Penny Market FanGame kártyája, ahol egész más a koncepció, hisz a termékkedvezményre való használat még némileg korlátozott, viszont egy vásárló visszakaphatja a vásárlása összegét általa, vagy ott van még a többi benzinkút hűségprogramja, stb, stb.

Összességében tehát láthatjuk, hogy nem olyan vészes pár másodpercért cserébe egész jó kedvezményeket, forintra átszámolható pontösszegeket gyűjthetünk, ami hó végén igen jól tud jönni, tehát érdemes használni őket. Ráadásul már egyre több kártyát használhatunk virtuálisan is, mobiltelefonunk segítségével, tehát már az sem lehet kifogás, hogy "nem fogok ennyi kártyát magammal cipelni". Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy személyemmel olyan is előfordult, hogy 500 pontért vettem egy hűtött szendvicset, és mint később kiderült, a pont nem lett levonva, a szendvicset pedig már korábban jóízűen elfogyasztottam. :)

4 egyszerű trükk amivel sokat spórolhatsz

Tippek kezdőknek #6

sb_4trukk.jpg

1. Feküdj korábban, kapcsold le a lámpát hamarabb!
Sokan vagyunk, akik ún. éjszakai bagoly típusúak vagyunk. Vagy önszántunkból - játék, csevegés, ne adj Isten blogolás miatt - vagy kevésbé önszántunkból, pl. munka miatt éjszakába nyúlóan ülünk a számítógép előtt. És mindezt általában felkapcsolt lámpánál tesszük. Nos, amíg nincs eldöntve a manapság felkapott időzónák és időszámítások sorsa, jobban tesszük, ha mi magunk alkalmazkodunk a nappali fényhez. Sokat spórolhatunk vele, ha korábban fekszünk és inkább korábban kelünk, amikor már amúgy is világos van, főleg így télen.

2. Nézd át a szolgáltatóid díjcsomagjait. Néha találhatsz kedvezőbbeket!
A legtöbb szolgáltatónál/szolgáltatásnál két év a szokásos hűségidő, azonban ez elég hosszú időtartam. Ezen idő alatt sok minden változhat. Lehet, hogy a te csomagodat már kivezették a kínálatból, vagy egyszerűen csak létrehoztak egy kedvezőbbet. Ha a hűséged nem díjcsomaghoz kötött, de különösen ha már egyébként is lejárt a hűségidőd, érdemes legalább félévente átböngészni az aktuális csomagokat minden egyes szolgáltatónál, akivel szerződésben állsz.

3. Alufólia/ételfólia helyett uzsidoboz!
Ha szoktál magadnak munkahelyre reggelit vagy uzsonnát csomagolni, esetleg iskolás gyermek apukája/anyukája vagy, érdemes beruházni egy szimpla (nem feláras Disney-s) uzsidobozra. Ebbe praktikusabban és hosszú távon kifizetődőbben tudsz szendvicset pakolni. Kb. két csomag alufólia árából meg is van.

4. Szatyor helyett vászontáska - és mindig legyen nálad!
Hasonló elvből mint az előző pont: érdemes minden fogyóterméket tartósra cserélni. A boltokban 80 Ft körüli áron mérik a nylon táskát, ami egyrészt sok, másrészt amúgy is környezetszennyező. Sokkal jobban megéri egy erős, tartós, mosható, környezetbarát vászontáska! Természetesen mindig legyen nálad, különben nem sokat ér! (A nagyon picire összehajtható műanyag alapú táska (pl. IKEA-ban kapható fajta) is megteszi tartósság szempontjából.)

7+1 tipp hogyan készüljünk a Black Fridayre

Speciális tippek #1

black_friday.jpg

A fogyasztás fellegvárából, Amerikából származó Black Fridaynek nevezett őrület néhány éve már hazánkba is begyűrűzött, hogy a karácsonyi szezonhoz hasonlatos vásárlási lázat produkáljon. És ha bár itthon a kereskedőknek ezt is sikerült kissé "magyarosra" változtatni - továbbá a dátuma sem feltétlen ugyanaz mint az USA-ban, valamint nálunk alapvetően inkább a webshopok élnek a lehetőséggel - azért találhatunk valóban jó ajánlatokat is a nagy leárazások közepette. Lássuk is hát, mire is ügyeljünk a pénzköltési ünnephez közeledvén:

1. Iratkozzunk fel a hírlevelekre, értesítőkre. Már több webshopnál megjelent a felhívás, hogy zajlanak az előkészületek, és a feliratkozottak első kézből fognak értesülni az ajánlatokról. Nincs más megoldás, tegyünk így mi is, és ne feledkezzünk el a hozzájuk tartozó Facebook és Twitter csatornákról sem, hátha egyedi ajánlatokra vagy további kuponkódokra lelünk.

2. Ugye két eset lehetséges: már egy ideje szeretnénk megvásárolni valamit, és reménykedünk, hogy bekerül az adott termék az akciós ajánlatok közé; avagy csak égeti a zsebünk a pénz, és szeretnénk tallózni a leárazások között. Első esetben érdemes a választott terméket elmenteni, elkönyvjelzőzni, megjegyezni az akció előtti árát. Így ha akcióba kerül, sokkal gyorsabban megvásárolhatjuk, és mint látni fogjuk, minden másodperc számít! Második esetben csak várni kell a hírlevelet/webshoptól függően éjféltől, vagy reggel hattól izzítani a böngészőt és várni a startra.

3. Említettem, hogy jegyezzük fel egy adott termék akció előtti árát. Nos, ez nem véletlen. Az elmúlt években több olyan dokumentált eset is napvilágot látott, amikor kiderült, hogy az óriási akció nem is volt olyan óriási, mert a termék akció előtt is pont ugyanennyi volt, rosszabb esetben pont, hogy az akció idejére drágult. Erre is utaltam a bevezetőben tett idézőjeles megjegyzésemmel. Így mindenképp érdemes összevetni az árakat vásárlás előtt: a termék korábbi és jelenlegi árát, valamint a konkurencia árait (de ha feliratkoztunk a hírlevelekre, és előre elárulták a várható akciókat, akkor az utóbbival már tisztában vagyunk).

4. Az előbbihez kapcsolódik egy alapvető dolog is: valójában nem a százalékokat, a kedvezményeket érdemes nézni, hanem azt, hogy mennyit ér meg nekünk a termék. Lehet akár milyen olcsó, ha nekünk igazából nem ér annyit, és lehet akármilyen drága, ha mégis hajlandóak vagyunk annyi áldozni rá. Ha így nézzük a dolgot, akkor végső soron nem kell félnünk attól, hogy a fenti módon átvernek, hisz mi döntöttünk úgy, hogy nekünk annyiért is megéri.

5. Szóba került a gyorsaság is. Nem ritka, hogy az igazán jó ajánlatok mögött relatíve kisebb készlet van, azaz csak a nagyon gyorsak járhatnak szerencsével. Itt minden elvesztegetett idővel kockáztatjuk, hogy lecsúszunk az ajánlatról. Ha van egy elképzelésünk, de legalábbis egy témakör ami érdekel, akkor elsőként azokat kezdjük böngészni, minél előbb belépve a regisztrációnkkal a webshopba. Ha elkönyvjelzőztük korábban a terméket, és a bekerült az akcióba, akkor már csak a kosárba kell helyeznünk.

6. Felkészülés a rohamra. Ha igazán profin akarjuk csinálni, akkor már az akció hivatalos indulása előtt jó néhány perccel legyünk belépve a webshopba, előre kitöltött számlázási és szállítási címekkel. Gyakran előfordul, hogy a túlterhelés miatt akadoznak az oldalak. Ha emiatt nem akarsz lemaradni egyetlen ajánlatról sem, érdemes még egy asztali gépet vagy táblagépet, telefont készenlétbe tartani, ugyanis előfordulhat hogy egy másik felületen betöltődik az oldal.

7. Ne vásároljunk fölöslegesen ezúttal sem. A nagy kattintgatás közepette, mielőtt a kosárba helyeznénk teljesen fölösleges dolgokat, azért kérdezzük meg magunktól: tényleg szükségem van erre? Ugyanakkor azt is, hogy tényleg erre van szükségem? Ha pl. komoly műszaki cikket, notebookot, TV-t, mobiltelefont találunk az ajánlatok közt, az áru alapos ismerete nélkül se sietve, se lassan ne tegyük a kosárba. Persze az elállási jog ekkor is érvényes, de jobb ha nem tesszük ki magunkat az ilyen idő- és energiapazarló következményeknek. Néha az ár elcsábít, de ne hagyjuk, hogy a gagyi áruk vonzóvá váljanak, mert később úgyis megbánjuk.

+1. A hirtelen felindulás közepette szintén kerülendő a "jó lesz karácsonyra az unokámnak/nagyinak/kollégámnak stb" kezdetű ötletelés, hisz jó eséllyel ilyenkor valami hülyeséget készülünk megvenni, amit más esetben valószínűleg nem tennénk. Kiemelten kerülendő műszaki cikket venni ajándékba másnak, anélkül, hogy tudnánk a leendő ajándékozott milyen paraméterekkel rendelkező műszaki cikkre vágyik. Gondoljuk csak el, ha egy unoka aki már egy éve epekedik a legújabb iPhone után, mennyire örülne egy leárazott alsókategóriás androidnak a nagynénitől, vagy egy férj aki a barátaival vérre menő vitát vív arról, hogy a Sony vagy a Samsung TV-nek szebb-e a képe, és a felesége bejelenti hogy vett egy nagyon akciós TV-t. Igaz pont a másikat, rosszabb esetben valami kimondhatatlan nevű kínai csodát...

Szóval csak okosan, mindenkinek jó vásárlást!

Tippek kezdőknek #5

A közeli lejáratú termékekről

akcios_termekek.jpg

A közel lejáratú termékek. Igen, ezeket szeretjük nagyon, mondanom sem kell. Főleg, ha nem felejtik el valamilyen százalékos kedvezménnyel felhívni rájuk a figyelmet. Sajnos olyan is van, hogy már egy hete a polcon "felejtődött" egy lejárt termék, de most beszéljünk a jó oldaláról a szavatossági időnek. Hiszen ennek közeledtével jobb helyeken 20-30 de akár 50%-os kedvezményekbe is beleszaladhatunk, úgy, hogy akár még 1-3 napig is eláll az adott termék. Persze olyan is van, hogy nem sikerült az üzletnek jól menedzselnie ezeket a termékeket, és mikor még húsz karton áll hegyekben a holnap lejáró túró rudiból, akkor a -50%-os címke helyett még mindig csak a -20%-osat sikerül ráaggatni. Aztán ami meg megmarad, mehet a kukába. Néha (a tudatos vásárlást már jól gyakorlók most ne figyeljenek ide) már sajnálatból veszek meg egy-egy terméket ilyenkor, mert tudom, hogy úgysem fogy el a másnapi lejárati időig.
De a lényeg, hogy itt nagyon jó termékeket lehet kifogni. A vasárnapi zárvatartás egyetlen (vásárlói szemmel) pozitív hozadéka is ez volt, hogy halászni lehetett a termékeket, hisz egy nappal több olyan nap volt, mikor nem volt alkalom eladni a terméket. Logikus, hogy így több minden felhalmazódhat, hátha még valamilyen ünnep nap is volt előtte vagy utána. Az fenti képen is egy ilyen bőséges napot örökítettem meg. Akár egy teljes napi étkezést összelehetett volna hozni csak ezekből. Számos helyet külön helyre gyűjtik össze ezeket a termékeket, így könnyen tudunk válogatni. Nem ritkák a drága sajtok féláron, félkész ételek 20-30% kedvezménnyel, vagy valamilyen minőségibb tejtermék leárazva. Ha szerencsénk van, lesz olyan, ami amúgy is rajta volt a bevásárló listánkon, ha nincs ilyen, ez esetben akkor is érdemes válogatni - persze csak ésszel! A lényeg tehát, hogy vásárlás közben sose felejtsük el csekkolni a közeli lejáratú pultot!

Tippek haladóknak #1

Havi költségek előre eltervezése

koltseg.jpg

Az egyszerű vásárlási tippek után jöjjön egy kicsit komolyabb dolog. Jöjjön valami, ami sokat segít abban - ami e blog mottója is -, hogy hó végén is maradjon a pénztárcában. Azoknak lesz igazán hasznos, akik azt vették észre magukon, hogy a hó eleji és hó végi életszínvonaluk közt túlzóan nagy a különbség. Ugyanis ennek közvetlen oka, ha úgy indulunk neki a hónapnak, hogy nem vezettük le magunkban, mire futja az adott hónapban, és esetleg mire nem. (A mindezeket kiváltó még nagyobb okot - magyarországi fizetések - ígéretemhez híven nem boncolgatnám.) Erre egy kiváló megoldás, ha még a hónap indulása előtt ezt megtesszük írásos formában.

Mindennek legegyszerűbb és legnagyszerűbb módja, ha számítógépünkön egy fájlban eltervezzük a várható bevételeket, és a várható kiadásokat, tényleg nagyon leegyszerűsített formában. Ehhez bőven elég egy jegyzettömben szerkesztett .txt fájl.

Első sorába érdemes feltüntetni a bevételt. Második és harmadik sorában szétbontva, hogy számlánkon, és tárcánkban milyen arányban oszlik el ez az összeg. Ha van másik vagy alszámlánk némi megtakarítással, azt is érdemes feltüntetni. Ezután eggyel lejjebbi sorban pedig napról napra frissíteni, az aktuális összes pénzünk. Mutatom tehát az induláskori állapotot:

Bevétel: 120.000 Ft
-----------------------------
Számla: 90.000 Ft
Tárca: 30.000 Ft
-----------------------------
120.000 Ft

Ezután jöhetnek a várható kiadások, amit én az alábbi részletességgel szoktam feltüntetni:

30 x 300 = 9.000.- Reggeli (itt a 30 a hó napjait jelenit, értelemszerűen az aktuális hónap napjai szerint változik)
30 x 550 = 16.500.- Ebéd
30 x 650 = 19.500.- Vacsora
22.000.- Rezsi
4.000.- Telefonszámla
9.500.- BKV bérlet/Utazási költség
8.000.- Edzőtermi bérlet
5.000.- Szépségápolás, kozmetikum, drogériai termékek
5.000.- Szórakozás
10.000.- Ruházkodás: cipõ
5.000.- Megtakarítás
2.000.- Egészség, vitaminok
------------------------------------------
115.500.-

Ha szerencsénk van, a lista végösszege kevesebb, mint a bevételé. :) Ez most csak egy példa természetesen, ehhez hozzá lehet tenni, el is lehet belőle venni. Ilyen fokú részletesség szerintem elegendő, ezeken a kategóriákon belül már úgyis tudja mindenki, hogy pl. kedvenc tusfürdője és samponja mennyit tesz majd ki a szépségápoláson belül. A lista praktikussága abban rejlik, hogy folyamatosan lehet frissíteni. Mind az étkezések napjainál átírni a számot, mind úgy, hogy lehúzni a listáról, ha valamit már kifizettünk. Így jól tudjuk követni, nem szálltak-e el a költségek, vagy ha mégis, akkor egyből látjuk, hol tudunk spórolni, és mennyire szükséges. Ha nagyon nagy a baj, például kiszámolhatjuk, hogy a megmaradt pénzükből minden fontos költséget levonunk az étkezések kivételével, és ami ezután marad, azt elosztjuk a hóból hátralévő napok számával, így kapunk egy összeget, hogy ha minden így marad, mennyi maradna az étkezésekre naponta.

A folyamatos frissítést megkönnyíti, ha ezt a néhány Kb méretű fájlt egy felhőben, azaz online tárhelyen tartjuk, ahol egyből tudjuk szerkeszteni is, és elég csak rámenteni a lista frissítése után. Így több gépről és okostelefonról is elérhetjük listánkat. Erre egy Microsoft OneDrive fiók tökéletesen alkalmas, mely elérhető böngészőből és minden mobil platformon alkalmazás formájában is.

Tippek kezdőknek #4

Egy gyors, de annál fontosabb tipp

pekaru_pult.jpg

Van egy nagy igazság, amit talán már tapasztaltatok Ti is, de nem árt néha elismételni, mert az ember hajlamos újra és újra elkövetni ezt a hibát: NE MENJ ÉHESEN VÁSÁROLNI. Ez az egyik legalapvetőbb hiba, amit el lehet követni. Ekkor ugyanis az elménk mindent megkíván, félre dobja (későbbiekben itt is elsajátítható, vagy már elsajátított) tudatos vásárlási technikákat, és egyszerűen csak azon kapod magad, hogy átgondolatlanul tele raktad a kosarad minden jóval. "Hmm, de rég ettem kekszet! Hmm, de jól néz ki ez a puding!". Aminek a magas végösszeg mellett további hatásai lehetnek:

  • az eltervezett étkezések felborulása,
  • az ebből következő lelkiismeret-furdalás,
  • az eshetőség, hogy valami rád romlik,
  • a diétád/speciális étrendedbe való belerondítás,
  • esetleg egy kiadós gyomorrontás.

Értelemszerűen az a megoldás, hogy jól lakottan, de legalább is nem éhesen kezdünk bevásárolni. (Megjegyzem, valóban az sem jó, ha épp egy kiadós ebéd után térünk be vásárolni, mert nem lesz kedvünk semmit megvenni, talán még azt se kívánjuk majd, amit előzőleg oly nagy kedvvel írtunk fel a bevásárló listára.)

Tippek kezdőknek #3

A kidobott ételekről

 banana_1.jpg

Egy több szempontból is fontos téma a kidobott étel mennyisége. Ha betartjuk például az előző posztban szereplő vásárlási stratégiát, akkor ez a mennyiség sosem lesz jelentős. Mégis ügyeljünk rá, hogy minél kevesebb étel landoljon a kukába nemcsak anyagi, hanem etikai okokból is. Az első okot azt hiszem nem kell ragozni, de talán a másodikat se. És itt most nem arra gondolok, hogy a szülők belénk nevelték, hogy azért kell mindent megenni, mert Afrikában éheznek, hisz sokan ezt már gyerekfejjel is értetlenkedve fogadták, miért lesz az ott élőknek jobb, ha megesszük a maradék spenótot is. (Amúgy sem a megmaradt két falattal van baj, hanem ha teljes alapanyagok, vagy (fél)kész ételek végzik a kukába). Persze nyilván a pazarlás valahol már csak ezért is elítélendő, de a pazarlás miatt a megnövekedett termelés is nyilván nagyobb terhet ró a környezetre. Egyébként manapság - főleg külföldön - már vannak bizonyos helyek, ahol leadhatjuk a fölöslegessé vált élelmiszereket a szegényebbek számára, vagy újra áruba bocsájthatjuk normál közértre hajazó körülmények között, vagy akár mobilalkalmazás segítségével. Továbbá szintén friss hír, hogy egyre több országban gyakorolnak nyomást az áruházláncokra is, hogy csökkentség a kidobott élelmiszer mennyiségét, vagy akár teljesen szüntessék meg a pazarló gyakorlatot.

Alább tehát néhány tanács, hogy sikeresen menedzseljük az ételek kezelését:
- Már a boltban nézzük meg a szavatossági időt. Ha túl közeli, és nem biztos, hogy azonnal elfogyasztanánk vagy feldolgoznánk, akkor kutakodjunk a polcon későbbi lejáratú után. Persze az az etikus magatartás, hogy ha viszont biztosan tudjuk, hogy egyből vagy nagyon hamar elfogyasztjuk, akkor nem a tovább fogyasztható darabot vesszük le a polcról.
- Otthon is figyeljünk erre: ha van pl. több tejfölünk is a hűtőben, de eltérő szavatossági idővel, akkor mindig válasszuk a leghamarabb felhasználandót.
- Időnként ellenőrizzük a hűtő tartalmát. Ha abba a 99%-ba vagyunk, akinek nincs "okos hűtője" otthon, amely figyelmeztet, ha valamely termék hamarosan lejár, akkor bizony magunknak kell ezeket a termékeket kiszűrni, és még időben felhasználni.
- Azonban némely termék a lejárat után is fogyasztható, pl. joghurt, tejföl, tojás még biztos, hogy másnap is jó.
- Amikor a gyümölcslevet, üdítőt, tejet a hűtőbe tesszük, a kupak visszazárása előtt egy kicsit nyomjuk be a doboz oldalát, ezzel némi levegőt kiszorítva a termék tovább marad friss.